Oorlogsgedenktekens in de Gemeente Langedijk

In de Gemeente Langedijk zijn twee gedenktekens of monumenten opgericht ter nagedachtenis aan personen die ten gevolge van oorlogshandelingen om het leven kwamen. Het ene staat in St. Pancras en het andere in Noord-Scharwoude. Elk van deze monumenten heeft zijn eigen geschiedenis. Jaarlijks wordt bij de monumenten op 4 mei een plechtigheid gehouden. Onder meer worden bloemen bij de monumenten gelegd en is er een defilé.

De  herdenking omvat tegenwoordig alle conflicten in de wereld waarbij leden van de Nederlandse strijdkrachten zijn omgekomen, al dan niet in het kader van deelname aan internationale vredesmachten. Kort na de 2e wereld oorlog kwamen Nederlandse militairen om bij de politionele acties in het toenmalige Oost-Indië en daarna in de oorlog in Korea (1950-1953). In het laatste conflict nam Nederland deel aan een strijdmacht van de Verenigde Naties, die de aanval van Noord-Korea op het zuidelijke deel van het land moest tegengaan.

Het actuele conflict in Afghanistan, met Nederlanders in de provincie Uruzgan, is de jongste toevoeging aan de lijst van brandhaarden waar Nederlandse militairen omkwamen. Zowel nationaal, op de jaarlijkse 4 mei herdenking op de Dam, als plaatselijk in onze gemeente, worden allen die slachtoffer werden van oorlogsgeweld herdacht.

 

Twee gedenktekens, twee verhalen