Herdenking 4 mei in Langedijk 2022


Elk jaar worden de gevallenen bij oorlogen en vredesmissies herdacht bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat in Noord-Scharwoude en bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in Sint Pancras

Noord-Scharwoude:
 

In Noord-Scharwoude gaan we integenstelling tot andere jaren rechtstreeks naar het monument "de Stier" aan de Louise de Colignystraat. Daar wordt na een kort woord van welkom om precies acht uur twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd, met hulp van de scouts, door het Gemeentebestuur, het Centraal Oranje Comité, Nederlandse veteranen, Rode en Groene Baretten, namens de familie Zijp, scholieren en fietsers van het bevrijdingsvuur, na de plechtigheid gaan zij naar Wageningen en zullen de volgende dag met het vuur terug keren. Tot slot vindt er een rondgang plaats rondom het monument en is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen. Bijzonder is dat men dit jaar tijdens de rondgang langs de portretten loopt van de slachtoffers die op het monument vermeld staan. Deze protretten worden zoveel mogelijk vastgehouden door nabestaanden. De muziek bij het monument wordt verzorgd door muziekvereniging Excelsior.

De inwoners van de gemeente wordt verzocht om vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen.


Sint Pancras:

In Sint Pancras wordt om 19.00 uur een bijeenkomst gehouden in de Regenboogkerk aan de Bovenweg. Voorganger is ds. Ds. John Bijman en een vertegenwoordiger van het college van B&W zal namens de gemeente spreken. Om half acht vertrekt vanaf de kerk een stille tocht, voorafgegaan door een omfloerste trom. Aangekomen bij het monument ter hoogte van het spoor, is er muziek van muziekvereniging Irene. Na een woord van welkom zullen kinderen gedichten voordragen. Als het taptoe signaal klinkt zal er twee minuten stilte gehouden worden. De stilte wordt verbroken door het zingen van het Wilhelmus. Vertegenwoordigers van de gemeenten Langedijk en Alkmaar, evenals vertegenwoordigers van diverse lokale organisaties, waaronder de Dorpsraad, de Historische Vereniging van Sint Pancras en de Historische Vereniging Oudorp, zullen een krans leggen. Ook de fietsers van het Bevrijdingsvuur zullen aanwezig zijn. Na de plechtigheid gaan zij naar Wageningen en hopen de volgende dag met het vuur terug te keren. Na het leggen van bloemen door de kinderen is er gelegenheid voor iedereen om bloemen te leggen. Voor wie wil is er daarna gelegenheid om nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten in kerkelijk centrum de Regenboog rondom een kopje koffie of thee.